Založ si blog

Prečo (ne)voliť Smer

Smer SDD sa deklaruje ako ľavicová, sociálnodemokratická strana.

Keď v roku 1999 založil Robert Fico stranu Smer, málokto predpokladal, že táto strana bude dlhodobo najsilnejším politickým subjektom na Slovensku. Smer dosiahol métu, o ktorej sa ostatným stranám len sníva: v r. 2012 dokázal vytvoriť jednofarebnú vládu. Hlavný podiel na tom má Robert Fico, ktorý sa dokázal vypracovať na najvýraznejšieho politika novodobej slovenskej histórie. Žiaľ, svoj obrovský potenciál sa mu podarilo úspešne premrhať. Či už je to vinou absencie štipky pokory, alebo sa len obklopil nesprávnymi ľuďmi, nasledoval pozvoľný pád, ktorý vyvrcholil vo voľbách r. 2020 a následne po rozkole v strane, kedy preferencie Smeru klesli až pod 10%. Narodil sa však pod šťastnou hviezdou. K moci sa dostali Matovič a po ňom Heger, ktorí pomaly ale isto tlačili preferencie Smeru až k súčasnému topu na rebríčku politických strán.

Môžem povedať, že politická skúsenosť a charizma Roberta Fica dávajú voličom impulz zabudnúť na nekonečné množstvo káuz a kauzičiek, ktoré sú so Smerom spájané.

Volič si po skúsenosti s vládou Oľano jednoducho hovorí: lepšie je voliť menšie zlo…

Už koncom 90-tych rokov odhalil istý mediálny mág, ktorý vraj dokázal aj z vody urobiť kokakolu, kvality mladého ambiciózneho politika. Podarilo sa mu jeho potenciál znásobiť a vytvoriť bezpochyby najvýraznejšieho politika novodobej histórie.

Ficove rétorické, kombinačné a manipulačné danosti mu v istom období dali do rúk prakticky neobmedzenú moc. Ako mnohým pred ním mu však moc zachutila, a to bol už len krôčik k jej zneužitiu. Kauzy ho napokon degradovali na okraj politického spektra, takmer na smetisko politických dejín. To by sa však k moci nesmel dostať istý trnavský podnikateľ, ktorý Fica vzkriesil z popola. Bežný väčšinový volič zrazu pochopil, že machiavellistický vladár je zrejme lepší ako prášilovský hochštapler. A pretože Fico je Smer a Smer je Fico, Ficovi utešene narástli preferencie.

www.idemevolit.sk

..aby môj hlas neprepadol…

28.09.2023

Čo vlastne znamená, že môj hlas môže prepadnúť? (Nie z technických dôvodov, teda kvôli formálne nesprávnemu postupu pri samotnom hlasovaní.) Strany, ktoré sa chcú prebojovať do parlamentu, musia získať minimálne 5% z odovzdaných hlasov. Pre koalíciu je toto minimum zvýšené na 7%. (V súčasnosti takto kandiduje OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí.) Hlasy [...]

…Oľano…

27.09.2023

Obyčajných ľudí založil v roku 2011 Igor Matovič ako politické hnutie, ktoré sa doteraz vymyká akýmkoľvek štandardom. Skôr sa dá nazvať politickou eseročkou, ktorej štruktúra a členovia sú striktne zahalení rúškom tajomstva. Igor Matovič je v istoml slova zmysle marketingový mág a génius. Najvýraznejšie sa to prejavilo pri voľbách 2020, kedy dokázal zaujať viac [...]

“ LeboFico „

27.09.2023

Hneď na úvod musím zdôrazniť, že nie som Ficovec. Napriek tomu ma dostáva do vývrtky kampaň niektorých strán, postavená na tomto slovnom spojení. Už len čakám, kedy sa výraz „lebofico“ dostane do Slovníka slovenského jazyka. Neustále zdôrazňovanie lebofica však svedčí len a len o absolútnej neschopnosti vidieť skutočné problémy Slovenska, nehovoriac už o ich [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

michalm

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 7520x
Priemerná čítanosť článkov: 1504x

Autor blogu

Kategórie

Archív